Hipofiz Bezi Tümöründen Kaynaklanan Görme Kaybı

  • Geçici görme kaybı,
  • Ani görme kaybı,
  • Yavaş ilerleyen görme kaybı,
  • Göz kapağında düşme,
  • Çift görme,
  • Göz bebeklerinde eşitsizlik,
  • Yüzde kasılmalar ve asimetri olduğu zaman mutlaka uyanık olmak gerekir.

Bu tür şikâyetler doğrudan Beyin ve Sinir Cerrahisini ilgilendiren erken tanı ve teşhis ile tedavisi yapılabilecek ya da önlenebilecek hastalıklar açısından önemlidir. Bu şikâyetlerin bir kısmını bazen geçer diye bekleriz ya da etrafımızda doktorculuk yapan sözde arkadaşlarımızın önerileri ile ihmal ederiz. Çocuk yaşlarda, orta yaşlarda, her yaş grubunda sıklıkla karşılaştığımız beyin hastalıkları ki bunların içinde önemli bir yer işgal eden beyin tümörleri konusunda uyanık olmamız gerekir. Görmeyi etkileyen sistemik hastalıklar, kronik hastalıklar ( Hipertansiyon, Diyabet vb.) göz ile ilgili hastalıklar, nörolojik hastalıklar (Alzheimer, Pseudo tümör serebri, Hidrosefali, İskemik hastalıklar vb.) olabileceği gibi daha çok beyin cerrahisinde sık karşılaştığımız beyin tümörlerinden biri olan Hipofiz bezi tümörlerinden bahsetmek istiyoruz.

Hipofiz bezi tümörleri vücuda iki yoldan zarar verebilir. Bunlardan;

Birincisi bezin aşırı büyümesi ya da hormonal aktivitesinin artmasına bağlı endokrinolojik bozukluklar,

ikincisi bezin tümöre bağlı büyümesi ile etraf dokulara özellikle de göz sinirlerine baskısına bağlı zararları olabilir.

Bulanık görmeden başlayıp görme kayıplarına kadar giden göz problemleri ortaya çıkabilir. Hastalar bazen göz bölümünde zaman kaybederler. Bu tür hastalar genellikle kadın doğum muayenelerinde, adet düzensizlikleri, göğüslerden süt gelmesi gibi şikâyetlerlebaşvuru esnasında doktorun şüphelenmesi ile teşhis edilir. Ya da görme muayeneleri esnasında göz doktoru tarafından beyin cerrahisine yönlendirilerek ya da baş ağrısı, görme bozukluğu, özellikle yan tarafları görememe veya görme alanı bozukluklarıyla direk gelirler. Yapılması gereken öncelikle olarak hastanın şikâyetlerine uygun bir şekilde bu hastalığı düşünüp Hipofiz MRG ardından tümör varsa görme alanı muayenesi, endokrinolojik tetkikler yapılarak tedavi aşamasına geçilir.

Tedavi;

  1. Endokrinolojik Takip ve Tedavi
  2. Cerrahi Tedavi

Cerrahi kriterlere uyan hastalar Tam Endoskopik yöntemle burun içinden girilip yapılmaktadır.  Genellikle iyi huylu olduklarından Onkolojik tedavi gerekmeyebilir. Ancak Onkolojik takip gerektirenler olabilir. Sonuç olarak erken teşhis, erken tedavi ile birçok hasta sağlıklı bir şekilde yaşamını devam ettirebilir.