Bel Fıtığında Ameliyat Yöntemleri Nelerdir?
Günümüzde en çok görülen hastalıkların başında gelen bel fıtığı birçok kişinin kabusu olmuştur. Bel fıtığı nedeniyle başlayan bel ağrısı sonrasında gelen bacak uyuşması, his kaybı kişiyi günlük yaşantısından alıkoyan durumlardır. Hatta daha da ileri derecelerde idrar ve büyük tuvaleti tutamama ve felce kadar varabilen durumlarda hasta kişi hala doktora gitmeyi reddetmektedir.
Bu reddettemenin nedeni ise ameliyat korkusudur. Peki Bel Fıtığında Ameliyat Yöntemleri Nelerdir?
- Tam Endoskopik Diskektomi
- Mikrodiskektomi
Tam Endoskopik Diskektomi ; Günümüzde bel fıtığı tedavisinde altın standart yöntemdir. Mevcut bel fıtığı tedavisinde uygulanan mikroskopik mikrocerrahi diskektomi yönteminin önüne geçmiştir. Endokopik ve mikroskopik diskektomi hasta seçimi ve endikasyonu açısından bir fark yoktur. Dolasıyla mikroskopik yapılan tüm ameliyatlar, endoskopik olarak da yapılabilir. Deneyimli ve gerekli eğitimlerden geçmiş cerrahlar ve bu konuda yeterli donanıma ve cerrahi ekibe sahip merkezler tarafından yapılabilmesi gereklidir. Bu tecrübe ve ekipmana sahip olmayan merkezlerde hali hazırda mikroskopik diskektomi yöntemi uygulanmaktadır.
Mikroskopik mikrocerrahi diskektomi; Halk arasında ‘Açık ameliyat’ olarak bilinen 2cm ila 5cm arasında bazen yanlış mesafe açılımından dolayı daha da uzun boyutlarda açılabilir. Kasları sıyırdıktan sonra fenestrasyon denilen lamina ve fasetten alınarak pencere açılıp dokulara ne kadar dikkat edilirse edilsin anatomik ve fizyolojik yapıların tam anlamıyla korunamadığı bir yöntemdir.
Eğer uzman kişi bu cerrahi girişimlerinin hepsinde tecrübeli değilse açıkçası bu konuda karar veremeyebilir ve tam endoskopik disk cerrahisi daha uygun olmasına rağmen başka bir yöntemle ameliyat kararı alabilir.