Omurga Kemiklerine Yapay Kemik Yerleştirilmesi
Vertebroplasti ve kifoplasti denilen bu uygulamalar omurga kemiğini kuvvetlendirme amacıyla ciltten bir iğne yardımıyla girilerek yapılan ve açık ameliyata oranla oldukça daha az zararsız tekniklerdir.
Bu iki tekniğin en yaygın kullanımı kemik erimesine bağlı oluşan omurga kemiklerindeki kırıklardır (Özellikle osteoporoz). Ayrıca bazı yaralanmalarda ve kemik kanserlerinde de hem numune almak hem de tedavi amaçlı kullanılır.
Omurgadaki kemik erimesinin ikincil nedenleri arasında ağızdan kortizon kullanımı, erken menopoz, kontrol dışı ağırlık kaybı ve beslenme bozukluğu sayılabilir.
Omurga kemiklerinde oluşan kırıklar zaman içerisinde omurgada şekil bozukluğuna neden olur. Hastalarda kifoz yani kamburluk oluşur. Şiddetli ağrılar nedeniyle günlük aktivitelerini yapamazlar. Özellikle de yaşlı hastalar olduklarından beraberinde sistemik başka hastalıklar da olacağından ardı sıra problemler yaşarlar.
Bu teknikler sayesinde omurga kırığı olan kişilerin uzun süre yatak istirahati yapmaları ve korse kullanmaları, ağrıkesici ilaçlar almaları önlenmiş olur. Uzun süreli yatmaya bağlı gelişebilecek akciğer enfeksiyonu, böbrek taş oluşumu ve önemli bölgelere pıhtı atmasına bağlı tıkanmalar gibi riskleri azaltılmış olur.
Kifoplasti (Balonla Yükseltilerek Yapay Kemik Yerleştirmek)
Radyolojik olarak en önemli kullanım alanı çöken omurgada manyetik rezonans görüntülemede ödem görülmesidir. Kifoplasti, kemik erimesine bağlı omurga çökmesinde ağrının şiddetli olduğu dönemde çok etkilidir. Ağrının giderilmesi için en fazla 6 haftaya kadar yapılır.
Ne kadar yapay kemik verileceği belirlendiği için kaçağı riski de minimuma indirilmiş olur. Yapılış tekniği lokal veya genel anestezi altında olabilir. Balonların şişirilmesiyle elde olunan omurga kemiğindeki yükseklik artışından sonra her biri 1.5 cc. olan kanüllerle enjekte edilir.
Kırıklarda kemik yüksekliğinin her zaman istenilen oranda artırılamadığı bir gerçektir. Hastalar işlem sonrası 3-4 saat sonra korse ile kaldırılır. Eğer genel anestezi altında yapılmış ise bir gece misafir edilir. Ayrıca omurgadan biyopsi alınması gibi özellikleri vardır.