Sırt Fıtığı (Torakal Disk Hernisi) Nedir?
Tıp dilinde Torakal Disk Hernisi denilen sırt fıtığı; nadir görülen ancak görüldüğü zaman da ciddi anlamda fonksiyonel bozukluklara yol açabilen bir hastalıktır. Hastalığın kendine ait özel bir bulgusu yoktur. Örneğin; hastalar sadece sırt ağrısı veya karın ağrısı ile hekime başvurabileceği gibi idrar kaçırma, idrar yapma fonksiyonlarında bozukluk, omurilikteki bir takım hasarlara bağlı bacaklarda güçsüzlük, uyuşma, güç kaybı gibi şikâyetlerde de bulunabilirler.
Sırt Fıtığı Nasıl Oluşur?
Birçok vakada hastalar ağır bir şey kaldırdıktan sonra ağrılarının başladığını söylerler.
Sırt fıtığının oluşmasında etkili olan temel faktörler aşağıdaki gibidir:
- Kaza veya darbe sonucu disklerin hasar görmesi
- Yaşa bağlı olarak omurga disklerin kalitesini kaybetmesi.
Sırt Fıtığı Kimlerde Görülür?
Kadın ve erkeklerde eşit olarak ve genellikle 30 yaş üzerinde görülür. Nadiren cerrahi tedavi gerektirir.
Sırt Fıtığının Belirtileri Nelerdir?
- Sırt fıtığı boyun ve bel fıtığına göre, daha ortadan basar ve kireçlenme riski daha fazla olur.
- Sırtta yanıcı veya saplanıcı şeklinde sürekli veya aralıklı ortaya çıkan ağrılar
- Karın veya kasık ağrıları
- Yürüme bozukluğu
- Her iki bacakta görülen güçsüzlük,
- Kasılmalar,
- İdrarını tam boşaltamama hissi
- İdrar kaçırma
- Sık idrara çıkma gibi bulgular olabilir.
Burada önemli olan şeylerden biri de hastayı bir bütün olarak değerlendirmektir. Hastanın muayenesinde kollarında hissizlik, uyuşma gibi bulgular da saptanırsa o zaman hastanın boyun bölgesinin de taranması gerekmektedir.
Sırt Fıtığının Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sırt fıtığının tanısı diğer fıtık teşhislerinde olduğu gibi klinik muayene ve MR görüntülerinin yardımıyla teşhis edilir. MR görüntüsü burada çok önemlidir çünkü sırt fıtığı ile karışabilecek iltihabi hastalıklar, kanserlere bağlı sıçramalar ve doğuştan olabilecek hastalıklar rahatlıkla ayırt edilebilir.
Ayrıca disklerde kireçlenme eyleminde olduğundan ve kemik yapıyı da daha iyi değerlendirmek için tomografi çekmek gerekir.
Sırt fıtığının tedavisinde; hafif ve orta ölçekli vakalarda ilaç tedavisi ile sırt güçlendirme egzersizleri yapılabilir. İleri vakalarda, hastalığın şiddeti ve yapısal durumuna göre cerrahi müdahale gerekir.
Sırt Fıtığında Ameliyat Kararı Nasıl Alınır?
Sırt fıtığı tedavisinde nadiren cerrahi girişim gerekir. Ameliyat kararı dikkatli bir şekilde alınmalıdır. Hastada nörolojik muayene bulguları ve MR sonucunda ciddi sayılabilecek fıtık ya da omuriliğe baskı bulunuyorsa ameliyat kararı verilir.
Sırt Fıtığında Tam Endoskopi Disk Cerrahisi
Sırt Fıtığı, boyun ve bel fıtığına kıyasla kireçlenme olasılığını daha çok artırır. Ayrıca sırt bölgesinde kan dolaşımı önemli olduğundan riske bağlı dolaşım bozukluğu omurilikte ciddi bir işlev kaybına ve belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. İyi seçilmiş vakalarda omurganın hareket kabiliyetini bozmadan tedaviye yönelik etkin bir cerrahi teknik olarak tam endoskopik disk cerrahisi yöntemi kullanılabilir.