Kanal Darlığı Nedir?
Omurlar arasında omurların birbirine bağlanmasını sağlayan disk adı verilen yapılar vardır.
Bu disklerin sıvı miktarlarını kaybetmeleri; yük taşıma yeteneklerinin azalmasına ve zamanla sertleşerek bulundukları yerden spinal kanala doğru yer değiştirerek kanal çaplarının daralmasına neden olabilir.
En genel tanımıyla; omuriliğin geçtiği kanal ve omurilikten çıkan sinirlerin geçtiği deliklerin bazı nedenlerle daralmasına kanal darlığı (Spinal Stenoz) denir.
Kanal Darlığı Omurganın Neresinde Görülür?
Bütün omurga bölgesinde olabileceği gibi genellikle bel omurlarında görülebilir.
Kanal Darlığının Sebepleri Nelerdir?
Bu hastalığın pek çok sebebi vardır. Fakat en sık görülen sebebi,
- Disklerde Dejenerasyon
- Doğuştan Gelenler
- Enfeksiyonlar
- Tümörler
- Kırıklar
- Kırık Sonrası Oluşan İşlev ve Doku Bozuklukları
- Fıtıklar
- Omurga Eğrilikleri (Skolyoz)
Kanal Darlığının Belirtileri Nelerdir?
Hastalığın en belirgin belirtileri; ayakta durma güçlüğü ile bel ve bacak bölgelerindeki ağrılardır. Halk arasında ‘Vitrin hastalığı’ olarak da bilinir. Kanal darlığının derecesine göre yürüme mesafesinde kısalma olur. ( nörojenik kladikasyo )
Yürürken veya ayakta dururken bele ve ayaklara vuran ağrı kanal darlığının belirtisi olabilir. Dinlenmek ve öne doğru eğilmekle şikayetler azalır. Yavaş ilerleyen bir hastalık olduğu için ciddi sinir ağrazları, felç gibi durumlar oluşmadan tespit edilir. Belli bir sinir değil, pek çok sinir bu rahatsızlıktan etkilenebilir.
Kanal Darlığı Tespiti ve Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tespit: Bazı durumlarda damar sertlikleri, damar tıkanıklıklarında da benzer şikayetler görülmesi nedeniyle bu hastaların teşhislerinde mutlaka damar muayenelerinin de yapılması gerekmektedir. Klinik muayene ve darlığın olduğu bölgeye yönelik MR, BT tanı için yeterlidir. İleri tetkik olarak hastanın şikayetlerine ve hastalıklarına bağlı olarak EMG ve lomber dinamik grafi ( fleksiyon ekstansiyon nötr ) gerekebilir.
Tedavi: Hastanın şikayetlerine, yaşına ve sistemik hastalıklarına bakılarak öncelikle medikal tedavi, fizik tedavi ve bir takım öneriler ile hatta enjeksiyon tedavisi ile riske atmadan ötelenebilir. Cevap alınamazsa ve hastanın nöroloji muayenesi ciddi ise gecikmeden cerrahi tedavi önerilir.
Cerrahi Tedavi Kaça Ayrılır?
1. Klasik Açık Sistem Cerrahi
2. Mikrocerrahi ( çoğunlukla enstrümantasyon ile birlikte )
Ameliyat öncesi direk grafi ve lombar MRG
Ameliyat sonrası direk grafi ve lombar MRG
3. Tam Endoskopik kanal darlığı ameliyatı
Kanal Darlığında Tam Endoskopik Disk Cerrahisi Yöntemi
Kanal darlığında tam endoskopik disk cerrahisi yönteminde uygulama yapılacak bölgeye tek bir yerden küçük bir kesi ( 1cm den küçük ) açılarak girilir. Kanal darlığında yapılan geleneksel tüm ameliyatlarda kaslar açılır fasetektomi kısmen ya da daha fazla yapılır. Bu durum hastanın belinin stabilitesini ( hareket kabiliyetini ) bozacağıdan vida ihtiyacı doğurur. Ayrıca dura zedelenmesi, enfeksiyon, beyin omurilik sıvısı kaçağı gibi istenmeyen komplikasyonlara yol açabilir. Tam endokopik dar kanal tedavisinde ise bu küçük kesi ile hastanın kan kaybetmesi engellenir. Bahsedilen birçok komplikasyon hiç yoktur ya da en aza indirilir. Minimal invaziv bir girişim olduğu için anatomik dokulara en üst düzeyde özen gösterilir. Hastanın vida ihtiyacı olmaz. Tam endoskopik disk cerrahisi gibi kısa zamanda çok güzel sonuçlar alınır. Ayrıca bizim yaptığımız tek delikten yapılan ameliyat ( uniportal ) dünyada sayılı birkaç merkezde yapılır.
Tam endoskopik kanal darlığı tedavisi hastayı stabilizasyon dediğimiz omurganın hareket kabiliyetini bozmadan yapılır ve hasta en kısa sürede taburcu edilip sosyal hayatına devam eder.