Boyun Fıtığı Nedir?
Boyun fıtığı genellikle başımızı öne doğru eğdiğimizde artan ağrı şikayetlerine eşlik eden kol uyuşmaları ile kendisini gösteren bir fıtık türüdür ve ciddi bir rahatsızlıktır. Çünkü bu rahatsızlık zamanında tedavi edilmezse fıtığın baskı uyguladığı sinirlerin zarar görmesiyle hastalık felçle sonuçlanabilir.
İnsan omurgasının boyun bölgesinde yedi adet boyun omuru vardır. Omurların arasında yastık görevi gören diskler bulunur. Disklerin içi de jöle kıvamında bir maddeden oluşur. Her disk halka şeklinde elastiki yapıya sahiptir. Elastiki yapının yırtılması nedeniyle içindeki koyu jel kıvamındaki maddenin dışarı taşması boyun fıtığı olarak adlandırılır.
Boyun Fıtığının Belirtileri Nelerdir?
- Aniden Ortaya Çıkan Kol Ağrısı
- Boyun Ağrısı
- Parmaklara Kadar Yayılan Uyuşma, Ağrı
- İlerleyen Dönemlerde Parmaklarda ve Kolda Güçsüzlük
Boyun Fıtığı Nasıl Teşhis Edilir?
Kol ve boyunda aniden beliren bu ağrı ileri safhalarda parmaklarda uyuşmaya ve kolda güçsüzlüğe neden olur. Bu nedenle boyun fıtığı nasıl teşhis edilir sorusuna cevap olarak yapacağınız en iyi şey hemen konusunda uzman ve tecrübeli bir doktora başvurmanız olacaktır.
Teşhis sürecinde; önce klinik muayene ve Servikal MR çekilerek tanı kesinleştirilir. Sonrasında ise grafi ve bilgisayarlı tomografi gerekebilir.
Boyun Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
- Başlangıç aşamasındaki boyun fıtıklarında istirahat, fizik tedavi ve bir takım egzersizler tavsiye edilir.
- İlerlemiş boyun fıtıklarında, omuriliğe bası, kol ağrısı, kolda güçsüzlük ve fıtığın büyümesi durumunda cerrahi müdahale tavsiye edilir.
- Hastaya gerektiğinde kol ağrısı yapan diğer sebepleri belirlemek için ve cerrahi karara yardım için üst ekstremite EMG yapılır.
Boyun Fıtığı Tedavisinde Tam Endoskopik Disk Cerrahisi Yöntemi
Boyun fıtığı tedavisinde tam endoskopik disk cerrahisi yöntemi özellikle istirahat, fizik tedavi ve egzersizler sonucunda iyileşemeyen hastalara önerilmektedir.
Tam endoskopik disk cerrahisi ameliyatlarında boynun ön tarafından yaklaşık 1,5-2 santimetrelik çok küçük bir kesi ile girilmektedir. Açılan kesitin bu kadar küçük olması boyun fıtığı tedavisinde tam endoskopik disk cerrahisi yöntemini oldukça konforlu kılmaktadır.
Boyun fıtığı tedavisinde tam endoskopik disk cerrahisi yöntemi ile gerçekleştirilen ameliyatların en önemli yanı hastanın çok kısa bir süre de ayağa kalkabiliyor olmasıdır. Bu kısa süreyi ameliyattan yaklaşık 3 saat sonra olarak açıklayabiliriz. Ancak hasta her ne kadar 3 saat içinde ayağa kalkabilse de minimum 1 hafta istirahat alması ve evinde boyunluk ile dinlendirilmesi gerekmektedir.
Ameliyat Sonrası Hastanın Ayağa Kalkması ve Normal Yaşamına Dönmesi Ne Kadar Sürer?
Hasta ameliyattan yaklaşık 3 saat sonra boyunlukla ayağa kalkabilir. Sadece genel anestezi aldığından bir gece hastanede kalması uygundur. Ertesi gün taburcu olur. Yaklaşık olarak 10 gün içerisinde iş hayatına dönebilir. Yüzme ve benzeri sporlar için 2 aylık bir nekahat dönemi yeterlidir.