Bel Fıtığı Nedir?

Çoğu zaman yaşam koşullarına bağlı olarak değişim ve gelişim gösteren hastalıklar ne yazık ki günlük hayatı da olumsuz etkilemektedirler. Bu hastalıklardan biri de kadın erkek hatta yaşı kaç olursa olsun farketmeksizin yanlış bir hareketten hareketsizliğe, hapşurmaktan öksürmeye ağır kaldırmaya kadar pekçok nedeni bulunan bel fıtığıdır. İşte aslında tüm nedenler akla hep bel fıtığı nedir sorusunu da beraberinde getirmektedir. Bugün acil servislere yapılan üst solunum yolu enfeksiyonu başvurularının ardından neredeyse ikinci sırayı bel ağrısı şikayetleri almaktadır. Bel ağrısının çoğu zaman bel fıtığı ile sonuçlanması çokça karşılaşılan bir sonuçtur.

Bel fıtığı vakalarının artması ile gelişen teknolojinin sağlık alanında da kendini göstermesi ile artık bel fıtığı artık çok da korkulacak bir hastalık olmaktan çıkmıştır. Peki insanları böylesine mağdur eden bel fıtığı nedir?

Bel fıtığı nedir sorusunu cevaplamak için insan omurgasını anlatarak konuyu daha iyi açıklayabiliriz. Bel bölgemizde yani insan omurgasının bel bölümünde 5 adet bel omuru bulunmaktadır. Bu 5 omur arasında yastık görevi gören diskler bulunmaktadır. Bu disklerden her biri halka şeklinde elastiki bir yapıya sahiptir. Bu her bir diskin içinde jöle kıvamında bir madde bulunmaktadır. Yani her bir disk jöle kıvamında bir maddeden oluşur. Diskin yırtılması nedeniyle içindeki koyu jel kıvamındaki maddenin disklerden özellikle zayıf olan arka banttan boşalması sonucu oluşan duruma bel fıtığı nedir sorusunun cevabı olarak verebiliriz. Bu arada diskin yırtılması yerine fıtıklaşması olarak bu durumu açıklayabiliriz.

Bel fıtığı nedir sorusunun cevabını biraz daha sadeleştirerek verecek olursak; aslında ismine fıtık denilen parçanın jel olduğunu söyleyebiliriz. Yani bel fıtığı nedir sorusuna verilebilecek en sade yanıt, bel bölgesinde bulunan omurların arasında bulunan disklerin yırtılmasıyla jel kıvamındaki maddenin dışarı doğru fırlamasıdır.

İşte bundan sonra kendini gösteren belirtiler kişiyi oldukça rahatsız etmeye başlar. Hatta tedaviye geç kalındığı takdirde bacaklarda hissizleşme ve felç durumu bile görülebilmektedir. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki, bel fıtığı şikayetleri hemen kendini gösterirken bazen de bu süreç uzayabilir ve aylar sonra bile bel fıtığı olduğunuzun farkına varabilirsiniz.