Kafa travmalarında olduğu gibi trafik kazaları, iş kazaları, doğal afetler yüksekten düşmeler, spor kazaları ve diğer travmalar da omurga yaralanması görülme oranı %3-50 arasında değişmektedir. Ama bizler acil cerrahiye başvuran her hastada omurilik yaralanması olabileceğini varsayarak ayrıntılı muayene ve tetkikleri yapmak zorundayız. Aksi takdirde gözden kaçan bir durum hastanın ciddi sakatlıklarına yol açar hatta hayati tehlikeye maruz bırakır.
Genellikle en sık rastlanan boyun bölgesi ve sırt bölgesindeki hareketli olan segmentlerdir. Kazanın şiddetine ve türüne göre hastada kısmi felç tam felç, idrar kaçırma gibi nörolojik problemler olabilir. En önemlisi hastanın olay anında ki kurtarılmasının ve transferinin tıbbi şartlara uygun olarak yapılmasıdır.
Bu dönemde yapılacak bir hata kazazedeyi daha zor durumlara sokabilir. Erken teşhis ve müdahale ile hastaların ilerleyici bozuklukları kontrol altına alınabilir. Hastanın yaşı,cinsiyeti yaralanma mekanizması, düzeyi, kırıklar, eşlik eden başka yaralanmalar ve hastanın altta yatan hastalıkları gibi birçok durum iyice değerlendirilmelidir.