Spinalstenoz halk arasında dar kanal olarak bilinen bir hastalık olup, polikliniklere başvuran tüm hastalar içerisinde boğaz enfeksiyonlarından sonra 2. veya 3. sıklıkta görülen bir hastalıktır. Genellikle bel omurlarında görülmekle birlikte boyun omurlarında da görülebilir. Tanımı şu şekilde yapılabilir. Omuriliğin geçtiği kanal ve omurilikten çıkan sinirlerin geçtiği deliklerin bir şekilde daralmasına verilen isim dar kanal veya spinalstenozdur. Bu hastalığın pek çok sebepleri vardır. Fakat en sık görülen sebebi, omurgadaki dejenerasyonlardır. Omurgamızda bel bölgesinde beş tane omur vardır ve bundan en ortada olan üç omur arasında bu hastalık en sık görülür. Fakat bu hastalığa sebep olan sadece dejenerasyon değildir. Bu omurilik ve omurilikten çıkan sinirlerin kanallarını daraltan her türlü sebep dar kanal hastalığı yapar. Mesela doğuştan kanal dar olabilir.
Enfeksiyonlar,tümörler,kırıklar, kırık sekerleri, fıtıklar bu hastalığa sebep olabilir. Bu hastalıkta aynı zamanda omurgadaki bazı eğrilikler bu hastalığa sebep olabilmektedir. Bu eğrilikler gençlik çağından kalma eğrilikler olabildiği gibi sonradan çıkan eğriliklerdir ve bunlarda karşımıza dar kanal veya spinalstenoz olarak çıkmaktadırlar.
Spinalstenoz hastalarının şikayetleri şu şekildedir:
Bel ağrısı, ve ayaklara vuran ağrı. Bu hastalıkta tipik olarak nörojenik kladikasyo denilen bir durum oluşur. Hastalar ayakta durmak ve yürümekle bel ve bacak ağrıları oluşur. Dinlenmek ve öne doğru eğilmekle şikayetleri azalır. Bu yüzden ileri yaşlarda görülen bu dar kanal hastalığı hastaları yürümekle başlayan ağrılarını gidermek için belli bir süre dururlar ve buna tipik olarak vitrin hastalığı denilir. Çünkü ağrılarını geçirmek için etrafa veya vitrinlere bakarlar. Ağrıları geçtikten sonra yürümeye devam ederler. Daha sonra bu hastalıklarda yavaş ilerleyen bir hastalık olduğu için ciddi sinir ağrazları, felçler olmaz. Belli bir sinir etkilenmez, pek çok sinirler etkilenmektedirler. Bu nörojenik kladikasyo bazı durumlarla da karışır,bu özellikle de damar sertlikleri, damar tıkanıklıklarında da benzer şikayetler oluşturur. O yüzden bu hastaların teşhislerinde mutlaka damar muayenelerinin de yapılması gerekmektedir. Muayene bulguları içerisinde üzerinde durmamız gereken en önemli şey radyolojik muayenelerdir. Radyolojik; direkt röntgenler ve beraberinde manyetik rezonans ve bununla beraber miyololografiler çekilerek darlıkların nerede ve ne kadar miktarda olduğu tespit edilir.
Spinalstenoz tedavisinden bahsedecek olursak bunlar öncelikle ameliyatsız tedavi edilmesi gerekir. Pek çok spinalstenoz hastalığı % 80’e varan oranda ameliyatsız olarak tedavi edilebilir. Ancak ameliyatsız yöntemlerde başarısız olunursa, beraberinde ciddi sinir ağrazları ortaya çıkarsa, cerrahi tedavi edilmesi gerekir. Cerrahi tedaviler ise hastalığın miktarına, kaç segment tuttuğuna, beraberinde eğrilikler olup olmadığına, kaymaların varlığına göre çeşitli muhtelif tedaviler yapılabilmektedir.
Dünyada şu anda sadece iki merkezden biri olan hastanemizde tam endoskopik kanal darlığı tedavisi yapılmaktadır. Çoğu hastaya vida ihtiyacı olmadan çok kısa sürede eski hayatına kaldığı yerden devam edebilir.Kalanların bir kısmı da açık cerrahi ile stabilizasyon yapılarak tedavi edilmektedir.
TAM ENDOSKOPİK YÖNTEMLE KANAL DARLIĞI AMELİYATI